Přeskočit na hlavní obsah

V jarním vinařském grantovém kole 2018 padly historické rekordy

Na začátku loňského jarního grantového kola jsme lákali až na pětinásobné zvýšení rozdělovaných podpor marketingovým vinařským projektům. Realita se ale s tímto optimistickým předpokladem tvrdě střetla - Vinařský fond, který má granty v hrsti, před rokem přidělil 452 úspěšným žadatelům historicky nejnižší průměrnou částku 32,6 tisíce korun na jeden projekt. Rekord zopakoval i v podzimním kole, kdy průměrná výše každého ze 139 grantem podpořných projektů klesla na 23 tisíc korun. Co přineslo letošní jaro?

Rozpočet

Podle letošního schváleného rozpočtu se zdálo vše při starém, stejných sedmdesát milonů příjmů, rozdělených stejně jako vloni zejména na nelegální mediální podporu a propagaci značek „Vína z Moravy, vína z Čech“ a "Svatomartinské" a dalších aktivit bez opory v zákoně, a zbylých osmnáct milionů na hlavní činnost, rozdělování grantů, tedy podpor.
Jenže přišla změna. Mezi podpory se v souladu se zákonem nově dostaly i podpory rozdělované na poplatky na účast vinařů na soutěžích, které byly do té doby rozdělované v neprůhledném mimozákonném režimu. Tato změna vedla k dramatickému nárůstu počtu žádostí a k zahlcení administrativy Vinařského fondu a tím i k posunutí konečného termínu schválení všech podpor.

Podpory v číslech

Dopad na samotné podpory byl dramatický. Počet žádostí se zvýšil čtyřnásobně z necelých pěti set na dva tisíce a podobně vzrostl i počet zamítnutých žádostí ze třiceti na sto čyřicet. Ale protože průměrná požadovaná částka výrazně klesla, i přes téměř nejvyšší úspěšnost žadatelů ve výši 67 % přislíbené z požadované částky klesla i průměrná částka přislíbené podpory. Na pouhých 12 tisíc korun.
Celkově to pro Vinařský fond představuje necelých 23 přislíbených milionů korun, což je sice nejvíce v celé historii Vinařského fondu a dokonce už nyní o pět milionů víc, než je v letošním plánu, ale jen o pouhé tři procentní body víc než v jarním kole před dvěma lety.

Stále chybí projekty

Tedy namísto zákonem přislíbených téměř devíti desetin jen jedna jediná třetina jeho celoročního rozpočtu. Počet podpořených žádostí několikanásobně stoupl, bohužel na granty přislíbená částka se zatím zvýšila jen o zlomek. Přestože je před námi léto, v rozpočtových úvahách už začínáme myslet na grantový podzim. 
Podstatným problémem totiž zůstává nedostatek žádosti o granty na kvalitní, byť drahé projekty. Budiž výzvou autorům, že projektů, které získaly nejméně 100 tisíc korun, bylo letos 32, o dva méně, než v hubenějším loňském roce a dokonce o šest méně, než předloni.

Úspěšní žadatelé

Jaké projekty letos uspěly nejvíc? Půl milionu korun mají přislíbená zářijová vinobraní Znojemské historické, Pálavské v Mikulově a Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti, 350 tisíc srpnová vinařská soutěž Vinař roku a už proběhlý Festival vína VOC Znojmo 300 tisíc korun. Všechna uvedená vinobraní získala tradičně 100 % požadované částky a poslední dvě jmenované akce 88 %.
Z tohoto pohledu byly nejméně úspěšnými projekty infotabule v obci Tvořihráz, pro kterou místní získali jen 4 % požadované částky, a rovněž zářijové Bzenecké vinobraní, na které připadlo 5 % požadované částky.
Máte jiný nový nápad na vinařský marketing? Projektujte, piště a o prázdninách požádejte o grant. Peníze stále jsou.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.