Přeskočit na hlavní obsah

Vítězem Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2015 je David Král

Nejlepším sommelierem České republiky se letos stal David Král ze společnosti Bohemia sekt, který ve čtvrtek v soutěži Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2015 prokázal mezi osmnácti konkurenty největší teoretické znalosti i nejlepší praktické dovednosti v profesi sommeliera. Na druhém místě skončil Pavol Velič z Makro Cash & Carry, třetí místo obsadil Lukáš Benda opět ze společnosti Bohemia sekt.


V soutěži, která se konala již po osmnácté, bojovali o titul Sommeliera ČR jak profesionálové z restaurací a hotelů, tak zástupci z řad výrobců či prodejců vína. Všech osmnáct soutěžících muselo nejprve v pražské restauraci Parnas ukázat své teoretické znalosti a poté předvést servis vína. Do slavnostního večerního finále na Nové scéně Národního divadla postoupili tři nejlepší, kteří museli porotě i publiku dokázat, že jsou skutečnými mistry oboru. „Sommelier musí umět skvěle komunikovat s hosty a své umění mu ‚prodat'. Proto byla součástí soutěže i improvizovaná scénka s herci Sašou Rašilovem a Barborou Seidlovou, kterým finalisté podávali vína z Itálie, Rakouska a Nového Zélandu," popisuje Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia sekt, která mistrovství spolupořádá. Každý z finalistů se tedy ocitl v jiné vinařské oblasti, přičemž musel obstát s popisem a servírováním vína i v odpovědích na několik otázek týkajících se tamější kuchyně.

Pro čerstvého vítěze byl největším oříškem vědomostní test v základní části. „Samotného vystupování před publikem jsem se tolik nebál. V loňském roce jsem zaplatil za nervozitu, jelikož jsem poprvé stál na prknech Národního divadla, proto jsem si to chtěl letos hlavně užít," přiznává devětadvacetiletý sommelier z Plzně, který v minulém ročníku skončil na třetím místě, a dodává: „Před finálovým večerem jsem doufal, že by to mohlo být o stupínek výš,. ale na vítězství jsem myslel jen ve skrytu duše, takže tomu stále nemohu uvěřit."

Bohemia Sekt Trophée je odbornou veřejností považována za nejprestižnější tuzemskou sommelierskou soutěž svého druhu. Ceněno je především zaměření na vína ze všech koutů světa. „V rámci České republiky je to určitě nejnáročnější soutěž nejen na vědomosti, ale i co se celkové produkce týká. Objevují se v ní zajímavé a někdy i dost záludné otázky, třeba ohledně exotických destinací, jako je Thajsko, Čína, Turecko a další. Každého účastníka mohou překvapit i dotazy týkající se minerálních vod či piv. Je to skutečný vrchol soutěží," upřesňuje Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů, která se na organizaci soutěže podílí.

Vítězství v soutěži Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2015 není uznáním jen pro sommeliera samotného, ale také pro prodejce vína či restauraci nebo vinařství, se kterými spolupracuje. „Každý vítěz kromě toho, že je přijat do prestižního Klubu vítězů Bohemia Sekt Trophée Sommelier, získá body v rámci celostátní sommelierské ligy a následně reprezentuje Českou republiku na mistrovstvích sommelierů ve světě či v Evropě," říká Ondřej Beránek.

Soutěž je pořádána Asociací sommelierů ČR a společností Bohemia sekt. Partnery soutěže jsou Asociace hotelů a restaurací ČR, Svaz vinařů ČR, společnost Makro a Pulltex. Podporovatelem je Vinařský fond. Mediálním partnerem soutěže je Český rozhlas Radiožurnál a Wine and Degustation.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.