Přeskočit na hlavní obsah

Potravinářská inspekce o víně 2022


Státní zemědělská a potravinářská inspekce se s veřejností podělila o výsledky loňských kontrol vína. Za účelem prověření požadavků na produkci a uvádění na trh výrobků z révy vinné provedla v roce 2022 celkem 4 450 kontrolních vstupů do 3 132 provozoven. Během těchto kontrol byla v 1 115 kontrolních materiálech popsána minimálně jedna nevyhovující skutečnost a tedy 1/4 daných kontrol byla nevyhovující. Nejčastěji byla projednávána porušení nedodržení požadavků na označení produktu/vína (53), nedodržení požadavků na uvádění do oběhu vína (148) a řádné nevedení evidenčních knih v odvětví vína (91).

Nedostatky

V rámci těchto kontrolních vstupů bylo za účelem laboratorní analýzy odebráno dle analýzy rizika 734 šarží výrobků z révy vinné, z nichž 87 šarží, 12 %, nevyhovělo povoleným enologickým postupům a omezením.

Nejpočetnější zjištění bylo v senzoricky nevyhovujících parametrech. Nejčastější byly choroby a vady jako například oxidáza, nežádoucí těkavé látky – octovatění vína, nežádoucí biologické procesy – druhotná fermentace a plíseň. Dále byly zjištěny nedostatky při ověřování údajů uvedených na etiketě vín, lišily se údaje o skutečném obsahu alkoholu anebo údaje o zbytkovém obsahu cukru.

Nedostatky v jakostních a bezpečnostních parametrech byly zjištěny v případě překročení povoleného limitu obsahu těkavých kyselin, překročení limitu přetlaku v lahvi pro danou kategorii produktu a celkového obsahu alergenu oxidu siřičitého.

Dále byly odhalené nepovolené enologické postupy, a to v případě překročení limitu pro zvyšování přirozeného obsahu alkoholu ve výrobku nadlimitním přídavkem cukru do moštu nebo rmutu a překročení limitu v případě použití kyseliny sorbové jako konzervantu, kyseliny citronové jako stabilizátoru nebo obsahu mědi.

Nevyhovující

Závažná zjištění, tedy falšování produktu, byla zjištěna v 10 případech, a to u šarží vín původem z Česka, Slovenska a Španělska. Tato vína a částečně zkvašené hroznové mošty včetně burčáku obsahovaly zakázaný přídavek exogenní vody (3×), neodpovídající geografický původ (2×), nepovolený přídavek syntetických aromat (2×), nepovolený přídavek barviva – azorubin (E120), dále původ ethanolu u likérového vína a nepovolená přítomnost sacharinu jako náhradního sladidla.

Dále bylo v rámci těchto vstupů na místě hodnoceno 779 šarží výroků z révy vinné, z nichž 332 šarží, 43 %, nevyhovělo právním předpisům, nejčastěji v neodpovídajícím či zavádějícím značení. Celkem tedy bylo hodnoceno 1513 šarží výrobků z révy vinné, z nichž 419 šarží nevyhovělo právním předpisům, což představuje 27,7 % nevyhovujících šarží ze všech hodnocených šarží. U lihovin byl tento podíl 10,4 % a u piva 11,3 %, ve srovnání s vínem méně než polovina. V porovnání s rokem 2021 se jedná o mírný nárůst nevyhovujících záchytů a současně navýšení celkového počtu posuzovaných šarží výrobků z révy vinné.

Dovozy

Zaměření kontrolní činnosti v roce 2022, s ohledem na výrobky z révy vinné, směřovalo zejména na kontrolu „dovozů“ nebalených vín ze zahraničí. V tomto období bylo oznámeno celkem 2 599 hlášení příjmu nebaleného vína, což představuje 4 004 šarží v celkovém množství 57 245 376 litrů. Nejčastěji se jednalo o nebalené víno původem z Maďarska, Itálie, Španělska, Argentiny, Slovenska, Rakouska a Moldavska.

V rámci kontroly bylo inspektory provedeno celkem 367 kontrolních vstupů, během kterých byla prověřena oznamovací povinnost u 739 šarží, 18,5 %, v celkovém objemu 10 690 955 litrů, tj. 18,7 %. V laboratoři bylo analyzováno 152 šarží nebalených vín v celkovém objemu 2 584 432 litrů. Laboratorním rozborům nevyhověly celkem 2 šarže nebalených vín. U nebaleného vína původem ze Španělska v objemu 21,4 tis. litrů byl zjištěn překročený povolený limit pro obsah mědi. Naopak u druhého nebaleného vína původem z Rakouska v objemu 200 litrů neodpovídala naměřená hodnota skutečného obsahu alkoholu deklaraci na obalu výrobku a průvodního dokladu. Ostatní vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující.

Maloobchod

Druhé podstatné zaměření kontrolní činnosti směřovalo na prověření zákonných podmínek při prodeji vína spotřebiteli, tedy prodeji vína sudového, čepovaného, rozlévaného a vína v obalu určeném pro spotřebitele.

Zásadní pohled tak byl upřen na prodejce vín vystupujících v pozici „vinotéky-stáčírny“, kteří svým chováním obcházeli zákonný prodej sudového vína. S těmito subjekty bylo v roce 2022 zahájeno 53 správních řízení s návrhem na uložení sankce v celkové výši 1 204 tis. Kč. Pravomocně skončeno pak bylo 51 správních řízení s uložením sankce v celkové výší 1 141 tis. Kč.

Od platnosti novely zákona o vinohradnictví a vinařství č. 321/2004 Sb., respektive od účinnosti povinnosti prodeje sudového vína v provozovně příjemce nebo výrobce, tj. od počátku roku 2018, bylo za protizákonný prodej sudového vína pravomocně skončeno 228 správních řízení s uložením sankce v celkové výši 5 045 tis. Kč.

Systém databanky analytických hodnot vín

Evropskou databanku analytických hodnot vín spravuje a koordinuje Společné výzkumné středisko při EK v belgickém Geelu. Hlavním účelem databanky je shromažďování dat izotopového rozboru etanolu a vody úředně odebraných vzorků hroznů zpracovaných na víno v souladu s výše uvedenými nařízeními. Data se dle platné legislativy získávají referenčními metodami převzatými ze Sborníku oficiálních metod Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV).

Soubor strukturovaných informací o původu a zpracování dvaceti databázových vzorků z ČR společně s výsledky laboratorních rozborů jsou každoročně poskytovány EK. SZPI v systému zajišťuje fyzikálně-chemický a izotopový rozbor vzorků, vkládání i odesílání dat do evropské databanky a plní rovněž koordinační funkci celého systému v České republice.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Kolik keřů révy vinné bude v Česku na jednom hektaru?

Skutečné náklady na restrukturalizaci vinic Ústav zemědělských informací a ekonomiky (ÚZEI) řeší pro ministerstvo zemědělství paušály u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. S termínem do 31.8.2015 řešil ÚZEI tento úkol: Nastavení paušálů a výpočet paušálů u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. Podrobný rozbor jednotlivých nákladů a pracovních činností s hodnotovým vyčíslením ve variantách při a) počet keřů révy vinné je roven 3000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice b) počet keřů révy vinné překročí 4000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice c) počet keřů révy vinné překročí 5000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice d) počet keřů révy vinné překročí 6000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice. S termínem do 15.12.2016 letos řeší tento úkol: Sledování nákladů u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. Podrobný rozbor jednotlivých nákladů a pracovních činností s ho