Přeskočit na hlavní obsah

Potravinářská inspekce o víně 2023


Kontroly vína

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se s veřejností podělila o výsledky loňských kontrol vína. Za účelem prověření požadavků na produkci a uvádění na trh výrobků z révy vinné provedla v roce 2023 celkem 4 400 kontrolních vstupů do 3 662 provozoven za účelem prověření požadavků na produkci a uvádění na trh výrobků z révy vinné. Během těchto kontrol byla v 1 092 kontrolních materiálech popsána minimálně jedna nevyhovující skutečnost (tedy 1/4 daných kontrol byla nevyhovující).

Nedostatky

V rámci kontrolních vstupů bylo za účelem laboratorní analýzy odebráno dle analýzy rizika 760 šarží výrobků z révy vinné, z nichž 120 šarží (tj. 16 % z odebraných šarží) nevyhovělo právním předpisům.

Nejčastěji byly zjištěny choroby a vady jako jsou například oxidáza, nežádoucí těkavé látky – octovatění vína, nežádoucí biologické procesy – druhotná fermentace, pelargoniový tón, myšina a plíseň. Dále byly zjištěné nedostatky při ověřování údajů uvedených na etiketách vín (lišily se údaje o skutečném obsahu alkoholu, údaje o zbytkovém obsahu cukru a ročnících sklizně), ale také nepovolené enologické postupy, a to v případě překročení limitu v případě použití kyseliny sorbové (tj. konzervantu) nebo obsahu mědi.

Nedostatky v jakostních a bezpečnostních parametrech byly zjištěné v případě překročení povoleného limitu obsahu těkavých kyselin, překročení limitu přetlaku v lahvi pro danou kategorii produktu a překročení limitu celkového obsahu oxidu siřičitého (alergenní látka).

Nevyhovující

Závažná zjištění, tedy falšování produktu, byla zjištěná v 17 případech, a to u šarží vín původem z České republiky, Itálie, Španělska a Bulharska. Tato vína i tzv. burčáky obsahovaly nepovolený přídavek exogenní vody (5x), nepovolený přídavek syntetického glycerolu (5x), nepovolený přídavek syntetických aromat (4x), nepovolené slazení výrobku (2x) a neodpovídající geografický původ (1x).

Dále bylo v rámci těchto vstupů na místě hodnoceno 753 šarží výroků z révy vinné, z nichž 198 šarží (tj. 26 % z hodnocených šarží) nevyhovělo právním předpisům (nejčastěji v neodpovídajícím či zavádějícím značení).

Celkem tedy bylo hodnoceno 1 515 šarží výrobků z révy vinné, z nichž 318 šarží nevyhovělo právním předpisům, což představuje 21 % nevyhovujících šarží ze všech hodnocených šarží. V porovnání s rokem 2022 se jedná o pokles nevyhovujících záchytů.

Dovozy

Zaměření kontrolní činnosti v roce 2023, s ohledem na výrobky z révy vinné, směřovalo zejména na kontrolu „dovozů“ nebalených vín ze zahraničí (států Evropské unie a třetích zemí). Předpokladem byl fakt, že zhruba 70 % zkonzumovaného vína v Česku pochází ze zahraničí. V rámci tohoto zaměření bylo laboratorně prověřeno 115 šarží nebalených vín o objemu téměř 2 mil. litrů, z nichž nevyhověla 1 šarže.

Dále inspekce ověřovala, zda nejsou stáčená nebo sudová vína nabízena k prodeji spotřebiteli se zavádějícími údaji – s označením původu „Prosecco“ (povoleno pouze pro balená vína původem z Itálie, nikoli vína sudová nebo stáčená) nebo „Champagne“ aj.

V rámci kontroly bylo inspektory provedeno celkem 104 kontrolních vstupů, přičemž 38 z těchto kontrolních vstupů obsahovalo minimálně jednu nevyhovující skutečnost. V 15 případech bylo kvalifikováno porušení – protiprávní způsob prodeje sudového vína (v případě perlivého vína často se zneužitím CHOP „Prosecco“) a ve 3 případech kvalifikována nekalá obchodní praktika.

Maloobchod

Druhé podstatné zaměření kontrolní činnosti směřovalo na prověření zákonných podmínek při prodeji vína spotřebiteli, tedy prodeji vína sudového, čepovaného, rozlévaného a vína v obalu určeném pro spotřebitele. Zásadní pohled tak byl upřen na prodejce vín vystupujících v pozici „vinotéky-stáčírny“, kteří svým chováním obcházeli zákonný prodej sudového vína.

S těmito subjekty bylo v roce 2023 zahájeno 42 správních řízení s návrhem na uložení sankce v celkové výši 1 445 tis. Kč. Pravomocně skončeno pak bylo 40 správních řízení s uložením sankce v celkové výší 1 262 tis. Kč. Celkem bylo, od účinnosti povinnosti prodeje sudového vína v provozovně příjemce nebo výrobce, za protizákonný prodej sudového vína pravomocně skončeno 270 správních řízení s uložením sankce v celkové výši 6 327 tis. Kč (zahrnuje i řadu dalších prohřešků).

Systém databanky analytických hodnot vín

Evropskou databanku analytických hodnot vín podle nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273 a prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/274 spravuje a koordinuje Společné výzkumné středisko při EK v belgickém Geelu.

Hlavním účelem databanky je shromažďování dat izotopového rozboru etanolu a vody úředně odebraných vzorků hroznů zpracovaných na víno v souladu s výše uvedenými nařízeními. Data se dle platné legislativy získávají referenčními metodami převzatými ze Sborníku oficiálních metod Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV).

Zástupci SZPI figurují jako delegáti pracovních skupin EK v záležitosti databanky, konkrétně správy databanky, izotopových metod a nových metod rozboru vína.

Soubor strukturovaných informací o původu a zpracování dvaceti databázových vzorků z ČR společně s výsledky laboratorních rozborů jsou každoročně poskytovány EK. SZPI v systému zajišťuje fyzikálně-chemický a izotopový rozbor vzorků, vkládání i odesílání dat do evropské databanky a plní rovněž koordinační funkci celého systému v České republice.

Nejčtenější

Kolik keřů révy vinné bude v Česku na jednom hektaru?

Skutečné náklady na restrukturalizaci vinic Ústav zemědělských informací a ekonomiky (ÚZEI) řeší pro ministerstvo zemědělství paušály u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. S termínem do 31.8.2015 řešil ÚZEI tento úkol: Nastavení paušálů a výpočet paušálů u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. Podrobný rozbor jednotlivých nákladů a pracovních činností s hodnotovým vyčíslením ve variantách při a) počet keřů révy vinné je roven 3000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice b) počet keřů révy vinné překročí 4000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice c) počet keřů révy vinné překročí 5000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice d) počet keřů révy vinné překročí 6000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice. S termínem do 15.12.2016 letos řeší tento úkol: Sledování nákladů u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. Podrobný rozbor jednotlivých nákladů a pracovních činností s ho

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Asijský škůdce je i v Česku. Ničí také víno

Je také původem z Asie, jako koronavirus, ale tenhle nepřítel neničí lidem zdraví, ale víno. Kněžice mramorovaná , Halyomorpha halys, ploštice z čeledi kněžicovitých. V místech zavlečení je schopná konzumovat šťávy jabloní, hrušní, broskvoní, révy vinné nebo různých bobulovin, ze zeleniny vyhledává rajčata, papriky, brukvovité a tykvovité rostliny a mnohé jiné. Při sání poškodí pokožku plodů, což může vést k sekundárním infekcím znehodnocujícím plod. Při výrobě vína sekret podrážděných a rozmačkaných jedinců kněžice ukrytých mezi bobulemi hroznů aromaticky zcela znehodnotí vylisovaný mošt. Původ a rozšíření Domovinou kněžice mramorované je východ Asie, ale od přelomu 20. a 21. století byl zaznamenán její výskyt v Severní Americe. V Evropě se zdají být místem prvního výskytu Lichtenštejnsko a Švýcarsko od roku 2004, odkud se ploštice zřejmě dále šířila do Itálie, Německa a Francie. V roce 2013 byla poprvé zaznamenána v Maďarsku, v letech 2015 až 2017 na Balkáně, v roce 2016 v J