Přeskočit na hlavní obsah

Příspěvek vinařům k účasti na zahraničních soutěžích

Jak jsme v závěru loňského roku uvedli, z pěti desítek sledovaných mezinárodních vinařských soutěží přes devadesát tuzemských producentů medailově uspělo na třiceti pěti z nich - a mohli jste si tipnout, kdo uspěl nejvíc. Protože přihlášky na první ze seznamu letošních už jsou v plném běhu, stojí za rekapitulaci, jak se k podpoře účasti vinařů na zahraničních soutěžích staví letos Vinařský fond, který má podporu marketingu ve svém zákonem daném vínku.

Změna pravidel

V roce 2018 mohou vinaři získat finanční podporu k účasti na 21 zahraničních soutěží. Seznam sice uvádí 15 soutěží, ale dubnová štrasburgská Les Grands Concours du Monde obsahuje soutěží šest a MundusVini má jarní a letní testování.
Nově se o grant na soutěže žádá prostřednictvím dvou kol pro udělování podpor fondu, tedy standardně. Tato změna tak napravila mnohaletou nezákonost a postup uvedla do souladu se stanovenými pravidly - i když pro první tři letošní soutěže ještě platí výjimka. Bohužel o ní fond veřejnost informoval s jednoměsíčním zpožděním až na začátku letošního roku, takže předvánoční maily o podpoře účasti na soutěži Vinalies Internationales byly v rozporu s měsíc starou novelou pravidel i novým seznamem podporovaných soutěží.

Další novinky

Přestože se seznam podporovaných zahraničních soutěží ve srovnání s loňským rokem o jednu zvýšil na uvedených 21, díky novému systému podpor a limitů fakticky nemá žádné vinařství možnost využít účastnit se s podporu všech soutěží. Nejenže maximální podpora na jednu soutěž je 5 tisíc korun, z něhož se hradí 50% nákladů na účastnické poplatky s tím, že počet vzorků není rozhodující a že přihlášku, dopravu a vše spojené s účastí vzorků vín na dané soutěži si již každý vinař řeší sám. Ale současně je celkový roční limit pro všechny soutěže 50 tisíc korun. 
Vinař má možnost požádat o podporu účasti na jakoukoliv soutěž uvedenou v seznamu, ten ale vedle 21 zahraničních soutěží zahrnuje i sedm tuzemských. Celkově tak roční limit 50 tisíc korun platí pro 28 soutěží, kdy se běžný účastnický poplatek za jeden jediný vzorek na zahraničních soutěžích pohybuje od 100 EUR výše a dosahuje i 200 EUR.

Podpory přehledně

Nespornou výhodou nového systému je jeho průhlednost, kdy bude snadné zjistit, kolik na podporu účasti tuzemských vinařů na všech soutěžích fond vydá. Například ve srovnání s jeho útratou za prodejní akce v supermarketech, za bilboardové nálety Vín z Čech a Moravy nebo podpory velkých vinařských akcí. Je otázka, zda právě toto bude pro vinaře, kteří fondu platí povinné odvody, benefit.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.