Přeskočit na hlavní obsah

Soutěž vinařských soutěží: pořadí po prvním mezičase

I vinařské soutěže mezi sebou soutěží. Tuzemské i zahraniční. Zajímavý vhled do jejich popularity mezi samotnými vinaři přinesl nový systém udělování finančních podpor. 
Až do loňského roku byl zájem jednotlivých vinařství o získání podpory na účast v zahraničních soutěžích vín sice přehledný, ale neveřejný. A pro účast vinařů na tuzemských soutěžích ani granty získat nešlo. 

Novinky

Od letošního roku je všechno jinak. Finančně podpoření mohou být tradičně organizátoři vybraných tuzemských soutěží, ale také vinaři, kteří chtějí soutěžit nejen na vybraných zahraničních, ale i na předem vybraných tuzemských soutěžích. Jen je třeba o finanční grant na podporu účasti v každé soutěži jednotlivě požádat. 
Zájem vinařů o podpory signalizuje popularitu soutěže. Přestože se soutěží pravděpodobně nebudou účastnit pouze vinaři, kteří požádali o grant, ale i vinaři, kteří se bez něj obejdou, bude mezi celkovou účastí a účastníky s grantem přímá úměra. Neboť kdo by usiloval o podporu na soutěž, o kterou není zájem😉.

Rok na pokusy

Jednoznačné závěry letos ještě dělat nejde, neboť zaprvé nový systém nestihl obsáhnout soutěže, které se konaly v prvním čtvrtletí, za druhé byli ze soutěže o finanční podpory předem vyřazení zájemci o soutěže, které prozatím neprošly sítem výběru, i když mají nejen dlouhou tradici, ale i zájem vinařů, a za třetí o novém systému a jeho možnostech mnoho zájemců ještě ani neví. Je to zkrátka trochu testovací rok. 
Měřeno počtem celkových téměř devatenácti set grantových soutěžních žádostí se zájem vinařství rovnoměrně rozdělil mezi zahraniční a tuzemské soutěže - 938 : 940 - i když podporovaných tuzemských soutěží je o třetinu méně - 12 : 8.

Pořadí na špici

Absolutně největší zájem projevili vinaři o grant na účasti v soutěží Král vín České republiky, bezmála 260 zájemců. Jejich zájem byl o polovinu vyšší, než o dvě nejžádanější zahraniční světové soutěže AWC Vienna (173) a San Francisco International Wine Competition (169). Tuzemskou dvojkou a trojkou jsou společně Salon vín (152) a Vinař roku České republiky (151), za nimiž s malým odstupem následuje Grand Prix Vinex (139).
Jen o něco nižší zájem je o britskou soutěž Decanter (119) a putující a letos čínskou Concours Mondial de Bruxelles (102).

Zájem pokračuje

Těsně pod sto zájemců hlásí už 51. Valtické vinné trhy (94), následované tuzemskou soutěží Oenoforum (90), izraelskou TerraVino (85), britským organizátorem v čínském Hong Kongu pořádanou IWSC Hong Kong (82) a slovenskou soutěží Muvina (50).
O německou MUNDUSvini projevilo zájem 48 žadatelů, o soutěž vín u příležitosti 21. ročníku Pardubického festivalu vína 45, o německým pořadatelm v Jižní Koreji pořádanou Asia Wine Trophy 40, o slovinskou Vino Ljubljana 31, o francouzskou Mondial du Rosé 24 a o německou soutěž resistentů a novošlechtěnců PIWI Weinpreis 15. Žebříček uzavírají Vinařské Litoměřice, ale ty letos nejsou na seznamu podporovaných a počty (chybujících) zájemců proto nejsou vypovídající.

Za rok může být všechno jinak

Při čtení těchto výsledků mějme stále na paměti shora uvedená omezení, tedy že letošní rok ještě neobsáhl soutěže z 1. čtvrtletí, byl snad až příliš výběrový, žadatelé udělali ve svých žádostech chyby a z jisté ne nevýznamné části i proto, že mnoho případných zájemců o novém systému ještě ani neví. 
Na favority zájmu odborné veřejnosti a tím i na hodnocení práce organizátorů soutěží už ale zřetelně poukázal. Soutěže zkrátka také soutěží.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.