Přeskočit na hlavní obsah

Mapa tuzemského vinařství od Šumavy k Pálavě

Ostrý jarní start

Pálavská galerie vín v Pavlově
Když na začátku jara odstartovala největší mapa tuzemského vinařství Wine of Czechia | Víno z Česka, překvapila nejen nevídaným počtem a pestrostí vinařů, které na ni zájemci o vinařskou turistiku mohli najít. Doprovázely je také potřebné, stručné a přehledné informace, které mohli jednoduše i na cestách získat. 
Spolu s producenty byla už tehdy na mapě místa s příhodným ubytováním a populární vinné sklepy, kde lze vína na plánovaných i neplánovaných výletech ochutnat.
Počet míst po celou dobu roste nejen z podnětů uživatelů, kteří své tipy posílají editorům mapy, ale i vkládáním samotnými uživateli. 
Například majitel moderní Pálavské galerie vín U Venuše v Pavlově vlastním podrobným záznamem na mapě nejenže přesně nasměruje návštěvníky této oblíbené destinace přímo ke galerii vín, ale ještě jim i na obrazovce mobilního telefonu poskytuje přehledné a vyčerpávající informace o navštěvovaném místě včetně uvedení sommelierů, kteří se o ně při jejich návštěvě budou starat.

Letní novinky

I když se nevydáte do vinorodných krajů, poskytne vám mapa cenné vinařské informace. Už před nástupem léta přibylo na mapě několik set vináren, vinoték a specializovaných obchodů s kontaktními údaji i otevírací dobou a často i s údaji, které producenty podnik nabízí. Pro městský tramping jak dělané.
Současně také vinaři ke svým vinařstvím doplňují distribuční místa, kde je jejich produkce k dostání a ochutnání.
Nové vinárny i obchody může na mapu doplnit každý, ale ať už na mapu přidáte místo, komentář nebo hodnocení, nezapomeňte mapu označit jako oblíbenou 💗, protože právě tak pomůžete propagaci svého oblíbeného místa.

Medailisté 

Populární funkcí jsou medaile. Pokud tuzemské vinařství uspěje na významné zahraniční soutěži, objeví se název a ročník této soutěže na jeho kartě a podle této funkce lze i oceněná medailová vinařství hledat.
Zvolíte-li v pokročilém filtrování pod nabídkou Medaile název soutěže, jejíž výsledky vás zajímají, objeví se na mapě pouze ta vinařství, která na této soutěži medailově uspěla. To platí nejen pro letošní světové soutěže, ale i loňské, takže najít úspěšné a oceněné tuzemské vinaře z francouzské Vinalies Internationales 2017, britské Decanter 2017, španělské Bacchus 2016 nebo jihokorejské Asia Wine Trophy 2016 a mnoha a mnoha dalších je otázkou vteřiny.

Technologie mapy

Na rozsahu a rozmanitosti mapy se podílejí její editoři a uživatelé. Za funkcemi mapy se skrývá důmyslná technologie a je potěšující, že její autoři ze společnosti Coex byli právě oceněni bronzovou medailí v letošním ročníku významné tuzemské technologické soutěže, kde uspěli v konkurenci bězmála dvou set projektů.
Je velkou zajímavostí, že za rozvojem této technologie stojí i tuzemské vinařství a uživatelé i příznivci mapy Wine of Czechia | Víno z Česka, jejichž nároky a zkušenosti editorů poskytují autorům této jedinečné technologie podrobnou a rychlou zpětnou vazbu. A další funkce už čekají na spuštění 👍!
Za zmínku stojí, že používání mapy i přidávání nových míst i jejich editace jsou zdarma. Pokud chtějí uživatelé mapu často aktualizovat a doplňovat nové údaje, ale čas s tím strávený ušetřit, mohou zvolit placený účet, kdy aktualizace dělají samotní editoři mapy.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.