Přeskočit na hlavní obsah

3 měsíce, 11 soutěží, 2 kontinenty: vinaři kteří už letos získali v zahraničí medaile

V prvním čtvrtletí letošního roku se na dvou kontinentech konalo jedenáct mezinárodních vinařských soutěží a vína z Česka získala medaile na naprosté většině z nich. Nejvíc - dalo se by se říci už tradičně - na poslední, americké, která zveřejnila výsledky o Velikonocích. Rekapitulace výsledků je proto zcela na místě, i když výčet začne ne tak pozitivně, jak skončí.

Únor

Prvním významným kláním v průběhu uplynulých šesti týdnů, neboť až do poloviny února žádná mezinárodní soutěž neproběhla, byla pod záštitou a podle pravidel OIV organizovaná únorová část německé Berliner Wein Trophy 2018. Tato soutěž patří k největším světovým soutěžím udělujícím vždy více než tisíc medailí. Letos její medaile získalo celkem 2 177 vín, z nichž 35 míří k maďarským vinařům, ale k českým žádná, stejně jako ke slovenským.
Rovněž pod záštitou OIV se o týden později konala moldavská Black Sea Region Wines&Spirits Contest 2018, kde si z celkových 134 medailí odvezla sedm medailí tři vinařství z Česka.
Následující, opět veliká a opět dvakrát za rok pořádaná, byla jarní část německé Mundus Vini 2018, na které vloni poprvé uspělo vinařství z Česka. I letos se úspěch zopakoval a za šumivé víno si jednu medaili odvezl tento netradiční tuzemský producent.
Na přelomu února a března se konal už 18. ročník řecké, opět pod záštitou OIV pořádané soutěže Thessaloniki International Wine & Spirit Competition 2018. Medailové zastoupení tuzemských vinařství tu z předchozích ročníků nemělo žádnou tradici a nejinak tomu bylo i letos. Kupodivu však žádnou medaily z celkových 563 nezískala ani slovenská vína, kterým odborní degustátoři jak v roce 2017, tak i v roce 2016 medaile udělili.

Březen

Začátek března zastihl na francouzské, pod záštitou OIV konané mezinárodní soutěži Vinalies Internationales 2018 vinaře z Česka ve velmi dobré kondici. Stejně jako vloni, kdy byla medailemi ověnčena produkce 21 vinařství. Letos jich bylo dokonce 27 a z celkových 1 037 medailí jim patří 38. Výrazného ocenění se letos v Paříži dostalo i slovenským vínům, když 38 producentů získalo celkem 81 medailí.
Osmý ročník putující soutěže zaměřené na jedinou aromatickou odrůdu Concours Mondial du Sauvignon 2018 se letos konal v rakouském Grazu. Z 283 udělených medailí jedna patří také vinaři z Česka
A ve stejné době pořádaný dvanáctý ročník monacké Femmes et Vins du Monde 2018, kde vína hodnotí pouze ženy, znamenal pro dva vinaře z Česka výrazný úspěch: z celkových 69 medailových vín jim patří 21, nejvíc ze všech medailových zemí.
Dokonce již dvacátý pátý ročník další jednoodrůdové soutěže Chardonnay du Monde 2018 se konal o necelý týden později tradičně ve francouzském Château des Ravatys a mezi medailisty z jednatřiceti států celého světa s celkovými 226 medailemi uspěl také tento český vinař, jeden ze dvou loňských a předloňských oceněných.

Španělsko, Francie a Spojené Státy

Španělský, také pod záštitou OIV pořádaný Bacchus 2018 přinesl vinařům z devatenácti zemí celkem 495 medailí, z toho pěti českým patří osm a slovenským šestnácti třicet.
Opět ve Francii se konal osmnáctý ročník soutěže Concours International de Lyon 2018, který přinesl 1 787 medailí vinařům z dvaceti zemí, když naprostá většina - 1 583 - zůstala domácím vinařům. I zde uspěl český medailista z Château des Ravatys, který si odsud odvezl čtyři medaile. K němu se s devíti medailemi připojili tři slovenští producenti.
Po předchozích evropských soutěžích zamířily evropské a zejména severoamerické láhve vína na velikou americkou soutěž Finger Lakes International Wine Competition 2018, na které jsou tuzemská i slovenská účast rozsáhlé i úspěšné. Po loňském zisku 80 medailí pro 21 vinařství z Česka a 94 pro 30 ze Slovenska jich z letošních celkových 2 151 patří dvaceti českým 75 a jednadvaceti slovenským 62.

Středoevropské srovnání

Z devíti z celkových jedenácti mezinárodních zahraničních soutěží, které v prvním čtvrtletí rozdělily 11 624 medailí, přivezla 156 medailí 42 vinařství z Česka. Z toho pro jednu, možná i dvě soutěže mohli tuzemští vinaři získat granty na poplatky spojené s přihláškou. Výše poplatků se pohybuje mezi 35 až 150 EUR za jeden vzorek.
Ve středoevropském porovnání získalo ve stejném období na stejných soutěžích 48 slovenských vinařů 190 medailí, 30 maďarských 82 medailí a rakouští producenti celkem 169 medailí.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Produkce VOC vín v letech 2021 a 2022

Změny ve struktuře, obsahu i zdrojích Situační a výhledové zprávy v oboru Víno Ministerstva zemědělství způsobily, že v posledních čtenáři nenaleznou údaje o produkci VOC vín v roce 2021. Nyní už je ale bilance produkce těchto vín, jejichž vzorem měl být italský systém DOC, francouzský AOC či AOP a další, byť srovnání není vůbec přiléhavé , kompletní. Aktuálních patnáct povolených VOC oblastí v roce 2022 vyprodukovalo 2,83 tisíce hektolitrů VOC vína, o třetinu méně, než v předchozím roce. Podíl produkce VOC vín na celkové domácí produkci 528 tis. hl tak klesl na nepovšimnutelných 0,54 % . Tři oblasti žádné VOC víno nevyrobily, Mělník, Hustopečsko a Přítlucká hora. O rok dříve bylo vín VOC 4,1 tisíce hektolitrů a v roce 2020 3,9 tis. hl. Zatříděné víno MJ 2021 2022 VOC Znojmo l 249 794 141 001 VOC Mikulovsko l 37 197