Přeskočit na hlavní obsah

Svatomartinské 2021


Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu letos vinaři Svatomartinským vínem naplnili 2 344 000 lahví, což představuje 17,5 tisíce hektolitrů. Celková loňská produkce tuzemských vín dosáhla 589 tisíc hektolitrů a podle odhadů má být ta letošní o 2 procenta vyšší, tedy 601 tisíc hektolitrů. Podíl Svatomartinského na celkové domácí produkci jsou necelá tři procenta.

Poslední údaj o tuzemské konzumaci zveřejnil statistický úřad v loňském prosinci za rok 2019, a to 1 837 tisíc hektolitrů vína, nejvíc za uplynulých šest let. Měli-li by příznivci stejnou chuť na víno i letos, dosáhl by podíl Svatomartinského na celkové domácí konzumaci necelé jedno procento.

Tržby

K propagaci Svatomartinského na brněnském náměstí Svobody, V.I.P akci v Brně a v Senátu nakoupuje Vinařský fond od vinařů Svatomartinské za režijní cenu 50 korun včetně DPH. Jeho doporučená minimální velkoobchodní cena byla 50 korun bez DPH, tedy 67 korun za litr. Pokud by se za tuto cenu prodala celá letošní produkce, přinesla by vinařům tržby 117 milionů korun.

Podmínky pro označení Svatomartinské odpovídají nárokům kladeným státem a mezinárodními institucemi pro chráněné označení původu zapisované do registru Evropské komise, ale toto domácí označení jím není, je pouze ochrannou známkou. I tak je jeho podobnost zejména s tuzemským systémem vín originální certifikace nepřehlédnutelná. Pokud současných čtrnáct VOC oblastí vyprodukuje ročně něco přes 4 tisíce hektolitrů VOC vín, jejichž doporučená cena většinou překračuje 140 korun za lahev, pak jejich prodeje s ani ne jednoprocentním podílem na celkové produkci přinesou tržby 80 milionů korun.

Tak či tak jsou jednodenní mohutně propagované Svatomartinské, které se před Martinem prodávat nesmí a o které po Martinovi zájem prudce klesá, i skromně propagovaná VOC vína srovnatelnou jehlou v kupce sena.

Mladá vína

Mnohem déle a tedy více mohou přitahovat pozornost vína označená jako mladá. Ta, stejně jako Svatomartinské, také pocházejí z aktuální sklizně a s tímto označením se mohou prodávat nejen do konce roku, ve kterém proběhla sklizeň použitých hroznů, ale i kdykoli před svátkem svatého Martina. Někteří producenti proto ani neprodukují mladá vína pod značkou Svatomartinské, ale právě s označením „mladé víno.“

Konkurence

Na jednu stranu je to tradiční zákonem a mezistátními dohodami chráněný výraz, na druhou stranu jsou však k jeho užití zákonem stanovené podmínky, zejména pak nezbytnost kontroly jakosti mladých vín Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Přestože tato povinnost platí od doby registrace tradičního výrazu „mladé víno“ Evropskou komisí, výstrahu před jejím neplněním inspekce adresovala vinařům poprvé právě letos a právě těsně před Martinem. Producenti již vyrobeného, nalahvovaného a do obchodů rozvezeného vína označeného na etiketách jako mladé proto museli tato inspekcí dosud nekontrolovaná vína do poslední lahve a pod hrozbou pokut urychleně stáhnout z prodeje. Produkci zrovna tak mladého jenže Svatomartinského, jehož jakost schválení inspekcí nepodléhá, tak letos odpadla objemnější konkurence jako na zavolanou.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Produkce VOC vín v letech 2021 a 2022

Změny ve struktuře, obsahu i zdrojích Situační a výhledové zprávy v oboru Víno Ministerstva zemědělství způsobily, že v posledních čtenáři nenaleznou údaje o produkci VOC vín v roce 2021. Nyní už je ale bilance produkce těchto vín, jejichž vzorem měl být italský systém DOC, francouzský AOC či AOP a další, byť srovnání není vůbec přiléhavé , kompletní. Aktuálních patnáct povolených VOC oblastí v roce 2022 vyprodukovalo 2,83 tisíce hektolitrů VOC vína, o třetinu méně, než v předchozím roce. Podíl produkce VOC vín na celkové domácí produkci 528 tis. hl tak klesl na nepovšimnutelných 0,54 % . Tři oblasti žádné VOC víno nevyrobily, Mělník, Hustopečsko a Přítlucká hora. O rok dříve bylo vín VOC 4,1 tisíce hektolitrů a v roce 2020 3,9 tis. hl. Zatříděné víno MJ 2021 2022 VOC Znojmo l 249 794 141 001 VOC Mikulovsko l 37 197