Přeskočit na hlavní obsah

Mezinárodní den Ryzlinku vlašského. Vlastně Furmintu


Teprve před pěti lety, 1. února 2017 odstartovala tradice International Furmint Day, odrůdy rozšířené u našich jihovýchodních sousedů, mezinárodně ne příliš známé, a dnes je tato akce součástí všech vinařských kalendářů.

Také v Česku panuje touha zviditelnit jednu odrůdu, Ryzlink vlašský. Připomeňme slova zakladatele Dániela Kézdy, která tehdy pár týdnů před začátkem této nové maďarské tradice pronesl.

Upoutat pozornost

"Nevadí, že je Furmint lokální, svůj celosvětový den může mít každá odrůda, mezinárodní i lokální, podívejte se třeba na španělský International Albariño Day."

"Prvnímu International Furmint Day předcházelo osm ročníků populární akce Furmint February. Jeden den je ale z mnoha pohledů lepší. Je snazší komunikovat a upoutat pozornost mezinárodního vinařského světa na jeden den, než držet jeho pozornost nepřetržitě po celý měsíc."

"Do kampaně se zapojují nejvíce maďarská vinařství, ale i ​​slovenská, slovinská a rakouská, která s Furmintem pracují."

Financování

"Mezinárodní den Furmintu, stejně jako Furmint February, jsou financované pouze ze soukromých peněz. Bylo by skvělé, kdyby stát poskytl podporu na zřizování a řízení pozdějších takových a podobných popularizačních kampaní, a tady nemyslím jen na peníze, ale i bez toho věříme, že dosáhneme svého cíle, stejně jako s Furmint February, jen o něco pomaleji. Maďarští profesionálové a všichni vinaři, kteří se k nám připojili, pokládají základy a očekáváme, že se zapojí ještě více lidí, protože to je pro úspěch zásadní."

Frankovka, Aszú a Ryzlink vlašský

"U nás v Maďarsku by možná stálo za to zkusit kromě Furmintu i Kékfrankos a samozřejmě Aszú, což sice není odrůda vinné révy, ale je to maďarská vinařská specialita, kterou světoví milovníci vína znají. Obojí vyrábíme v dostatečném množství, aby upoutalo pozornost mezinárodních vinařských profesionálů i vinařské veřejnosti. Olaszrizling může být také zajímavý, ale dokud nebude mít tato odrůda svůj mezinárodně srozumitelný název, těžko s tím něco uděláme."

Cíl

"Cíl máme jasný: rádi bychom upozornili všechny světové milovníky vína na toto speciální, mimořádně vzrušující a obzvláště příjemné víno. Toho bychom chtěli dosáhnout především využitím sociálních médií. Rádi bychom vzbudili zájem o tuto odrůdu u co nejvíce lidí a přiměli je víno ochutnat a podělit se o své zkušenosti. Jen si představte, že si 1. února otevře láhev Furmintu kdokoli, kdo používá internet, a ukáže ostatním, co pil. Doufáme, že mnoho lidí zláká se přidat a že vinařská komunita bude v tento den Furmintu opravdu věnovat pozornost."

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.