Přeskočit na hlavní obsah

Dilema nejen ministra zemědělství


I na ministerstvu zemědělství začalo jaro nouzovým stavem a hledáním možností, jak zemědělským a potravinářským podnikům co nejúčinněji pomoci. Kromě jiných opatření ministr vyzval studenty zemědělských univerzit, aby se zapojili do prací v zemědělském, potravinářském a lesnickém sektoru.

Na obzoru jsou ale i další jarní změny, například podpisová práva k vinařským marketingovým penězům, která se brzy promění trochu a na podzim hodně. Má být jejich ovládnutí pro vinařská sdružení vytouženou metou nebo noční můrou? Nebo oboje najednou a volenka k tanci mezi vejci přichází?

Stačí jeden člen

Vinařská sdružení se svými nominanty ucházejí o přízeň ministra zemědělství jmenovat některé z nich za členy Rady Vinařského fondu, vládce nad letos už devadesáti miliony korun. Z devíti současných členů je pět nominovaných Svazem vinařů České republiky a čtyři Vinařskou asociací. 

Je to křehká nerovnáha. Aby o svou pozici Svaz přišel stačí, aby v Radě Fondu ztratil jediného nominanta. Možná by ze stávajících ostatních členů Rady Svaz na svou stranu dalšího nezískal. Možná by se z nového člena stal pověstný ceněný jazýček na vahách.

A možná ministr rozdá personální a tedy ovládající či propojující karty úplně jinak. Jeho manévrovací prostor ovšem zcela závisí na pestrosti, přesněji nezávislosti nominujících vinařských sdružení a na počtu nominantů, které předloží. Větev si ale mohou sdružení počtem nominací řezat samy pod sebou právě tak, jak ji má naříznutou Svaz.

Kdo dostane Černého Petra

Pokud by ho v počtem svých nominantů v Radě vystřídala Vinařská asociace, která podle Hospodářských novin sdružuje ke Svazu opoziční vinaře, což dokládá upřímné rozhořčení prezidenta Svazu nad jejich jmenování, visel by Damoklův existenční meč nad ní.

Oddechnout by si všichni mohli, pokud by v Radě zasedli nominanti nejméně šesti na sobě prokazatelně nezávislých a nepropojených sdružení. Pak by Rada naplnila duch zákona.

Toto dilema není teoretické a není ani v nedohlednu. Funkční období jednoho nejdéle sloužícího nominanta Svazu v Radě uplyne už 1. dubna. A na konci října skončí funkční období všem čtyřem nominantům Vinařské asociace. Čí budou nominanti, kteří je nahradí, poodhalí budoucnost Fondu, jeho příjmů i výdajů a možná i jeho samotné existence. 

Méně je více

Ale možná ještě dříve a osudověji i toho vinařského sdružení, které by počtem svých nominantů v Radě Fondu dosáhlo stejného nebo ještě většího zastoupení, než má dnes Svaz. Počet nominací a následný ministrem jmenovaný počet členů v Radě Fondu může být pro takové sdružení polibkem smrti. I tomu se lze bránit. Vysokým počtem nominujících zcela nezávislých vinařských sdružení, z nichž každé bude nominovat nízký počet nominantů, které manévrovací jmenovací prostor ministra zemědělství adekvátně zúží. Spolky, které se letos staly kmenovými členy Svazu, se tím z nominujících sdružení bohužel vyloučily.

Brzy uvidíme, čemu kdo uvěří a kam se tento milionový příběh posune.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2022

Podle nejčerstvějších údajů Registru vinic vloni vyprodukoval domácí vinařský průmysl z domácích hroznů celkem 528 tisíc hektolitrů vína, včetně zahraniční suroviny pak 1 312 tisíc hektolitrů. Kdo jsou největší producenti a jak se ve srovnání s loňskem změnila jejich produkce? Žebříček stále vede vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní v držení dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která z loňské úrovně mírně poklesla na letošních 171,8 tisíc hektolitrů. Výrazný růst zažili producenti Zámecké vinařství Bzenec a Templářské sklepy Čejkovice, vzrostla i produkce Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, úrovně roku 2020 ale ještě nedosáhla. První dvacítku s 6,1 tisíci hektolitry a dalším poklesem oproti předchozím dvou letům uzavírá Vinaria. Podobné, jen v absolutních číslech mnohem vyšší poklesy zasáhly Znovín Znojmo, vinařství Bronislav Vajbar, Vinařství Neoklas Šardice, Vinný dům, Vinařství Krist, Víno Hruška, Vinselekt Michlovský i Patria

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Kolik keřů révy vinné bude v Česku na jednom hektaru?

Skutečné náklady na restrukturalizaci vinic Ústav zemědělských informací a ekonomiky (ÚZEI) řeší pro ministerstvo zemědělství paušály u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. S termínem do 31.8.2015 řešil ÚZEI tento úkol: Nastavení paušálů a výpočet paušálů u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. Podrobný rozbor jednotlivých nákladů a pracovních činností s hodnotovým vyčíslením ve variantách při a) počet keřů révy vinné je roven 3000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice b) počet keřů révy vinné překročí 4000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice c) počet keřů révy vinné překročí 5000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice d) počet keřů révy vinné překročí 6000 kusů na 1 ha osázené plochy vinice. S termínem do 15.12.2016 letos řeší tento úkol: Sledování nákladů u národního programu podpor v rámci opatření restrukturalizace a přeměna vinic. Podrobný rozbor jednotlivých nákladů a pracovních činností s ho