Přeskočit na hlavní obsah

Ministerstvo ze hry. Ztratí kontrolu nad vinařskými granty?

Granty ještě podle pravidel

Kolem svátku svatého Martina patří Senát Vinařskému fondu. Za osmdesát šest tisíc korun si ho brněnský úřad pronajímá, aby senátorům a poslancům představil nová Svatomartinská vína. Je to marketing?
Na podporu marketingu vína, rozvoje vinařství a vinohradnictví a vinařské turistiky zaplatí každoročně veřejné rozpočty a vinaři a pěstitelé, ti i pod hrozbou exekucí, prostřednictvím Vinařského fondu kolem šedesáti milionů korun.
Dvakrát ročně zasedá jedenáct členů jeho rady, které ministr zemědělství co čtyři roky jmenuje, a podle předložených žádostí rozhodne, kdo granty - v dikci zákona podpory - ze svěřených desítek milionů dostane.

Komu dnešní pravidla vadí?

Není to žádná karlovarská losovačka, tahání lístků z klobouku nebo rozdávání grantů kamarádům. Jde o proces rozdělování peněz, na který se vztahuje správní řád a podle něj se řeší i případné spory, které mohou skončit i u příslušných soudů.

Navíc ministr zemědělství svou vyhláškou přesně stanovuje, na jaké projekty a kolik peněz maximálně mohou jím jmenovaní radní rozdělovat a také stanovuje, které části rozhodnutí radních jsou veřejné a kde a jak rychle k nim veřejnost získá přístup, což ministerstvo také kontroluje.
Obě pravidla určují dvě stručné věty Vinařského zákona a podle nich fungují každoroční jarní i podzimní grantová řízení od roku 2006. A fungovala by i nadále, kdyby někomu možnost nezávislé kontroly nezačala vadit.

Parlamentní lobby

Jenže zbavit se kontroly soudů a ministerstva a oslabit tak možnost kontroly nakládání s prostředky fondu lze jen změnou zákona. Protože parlament zrovna Vinařský zákon s pár paragrafy o Vinařském fondu kvůli falšování vín překopává, je pro iniciátory změny vhodná doba. Z textů předložených pozměňovacích návrhů ten jednoduchý trik čouhá jak z bot sláma.
Krátká srozumitelná věta, že na řízení o podporách se vztahuje správní řád 1), ze zákona celá bez náhrady mizí. Nahrazuje ji zúžený opis vybrané části grantových pravidel, která dosud nařizoval ministr svou vyhláškou. Vypouští se tak důležité ustanovení dávající veřejnosti záruku, že proces rozhodování fondu o poskytování podpor bude probíhat podle dostatečně známých a stabilních pravidel správního řádu.
A k tomu celá vyhláška ministra spolu s celými obsaženými pravidly pro granty jako kouzlem mizí ze světa 2), když se věta o jejím vydání ministrem zamění za pouhý ministerský souhlas s novými pravidly. Která si už ale od příště navrhují radní sami 3).

Nová pravidla bez kontroly

Byli-li by poslanci při hlasování pod vlivem mladých Svatomartinských vín nepozorní, bude již brzy víc než šest set každoročních žadatelů o granty fondu v nejistotě. 
Například by po změně zmizely lhůty pro vydání rozhodnutí rady o grantových žádostech, obrana proti případnému liknavému rozhodování, lhůty pro odvolání proti zamítnutí žádostí ale i úprava celého procesu odvolání. Předkladatelé žádostí o granty by byli bez opory správního řádu zcela bezbranní. K čemu to má být dobré vědí jen ti, kteří s nápadem do parlamentu přišli.

Radní v akci

Je zvláštní, že toto oslabení kontroly nakládání se svěřenými prostředky přichází v době, kdy současné snahy zákonodárců jdou opačným směrem a kontrolu nakládání s veřejnými prostředky posíilují, jak je to v poslední době vidět zejména u veřejných zakázek.
Lze předpokládat, že o tomto významném návrhu změny hry současná rada fondu ví. Čtyři členové rady včetně jejího předsedy a místopředsedy mají naštěstí právní vzdělaní a své kolegy o obou chystaných změnách a jejich důsledcích jistě včas dopodrobna informovali.
Že by už ale proti změnám kontrolních principů na ministerstvu zemědělství nebo v zemědělském výboru parlamentu protestovali ovšem není známo. Zřejmě si to schovávají na svatého Martina.

Rušené a nově navrhované části Vinařského zákona 
1) Nyní platný a podle návrhu rušený odst. 5) § 31: Na rozhodování o podporách (odstavec 4) Fondem se použije přiměřeně správní řád.
2) Nyní platný a podle návrhu rušený odst. 10) § 31: Prováděcí právní předpis může stanovit předpoklady a způsob podpory marketingu a prodeje produktů, podpory rozvoje turistiky v oblasti vinohradnictví a vinařství a podrobnosti o poskytování informací veřejnosti Fondem.
3) Text navrženého nového odst. 19) § 31: Podmínky a podrobnosti o způsobu a výši poskytování podpor pro žadatele podle odstavců 4 a 5 stanoví po předchozím souhlasu ministerstva Rada v pravidlech pro žadatele. 

Poznámka: Vydavatel tohoto magazínu má zkušenosti s postupem Vinařského fondu při řízení o rozhodování o jeho podporách 

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Produkce VOC vín v letech 2021 a 2022

Změny ve struktuře, obsahu i zdrojích Situační a výhledové zprávy v oboru Víno Ministerstva zemědělství způsobily, že v posledních čtenáři nenaleznou údaje o produkci VOC vín v roce 2021. Nyní už je ale bilance produkce těchto vín, jejichž vzorem měl být italský systém DOC, francouzský AOC či AOP a další, byť srovnání není vůbec přiléhavé , kompletní. Aktuálních patnáct povolených VOC oblastí v roce 2022 vyprodukovalo 2,83 tisíce hektolitrů VOC vína, o třetinu méně, než v předchozím roce. Podíl produkce VOC vín na celkové domácí produkci 528 tis. hl tak klesl na nepovšimnutelných 0,54 % . Tři oblasti žádné VOC víno nevyrobily, Mělník, Hustopečsko a Přítlucká hora. O rok dříve bylo vín VOC 4,1 tisíce hektolitrů a v roce 2020 3,9 tis. hl. Zatříděné víno MJ 2021 2022 VOC Znojmo l 249 794 141 001 VOC Mikulovsko l 37 197