Přeskočit na hlavní obsah

Není zatím vidět, ale o novele vinařského zákona už jedná

Devět velkých producentů spojilo síly

Zemědělský výbor poslanecké sněmovny
Od loňského roku působí ve vinařském průmyslu nová lobbistická organizace, Vinařská unie ČR, spolek významných producentů vína. Její obecné cíle jsou přehledné - podporovat a hájit společné zájmy svých členů, zastupovat své členy a jednat v jejich zájmu v rámci schváleného mandátu při jednáních s orgány zákonodárnými, orgány státní správy nebo samosprávy, soudy, spolky a jinými právnickými osobami. 
Prezidentem je Ondřej Beránek, ředitel největšího tuzemského producenta Bohemia Sekt, viceprezidenty David Šťastný z Château Valtice a Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo. Všech devět zakladatelských vinařství má na tuzemské produkci podíl více než 40 % a přímo obhospodařuje téměř 20 % registrovaných vinic. O jednáních se soudy nebo orgány státní správy už mají některá z nich poměrně jasnou představu.

Jedna lobby nestačí

Z devíti zakladatelských vinařství je současně sedm členy Svazu vinařů České republiky a jeho členem je i samotná Vinařská unie. Je tedy zřejmé, že jen působení ve Svazu vinařů, také lobbistické organizaci, zájmům těchto vinařství nepostačuje.
Svou váhu při hlasování ve Vinařské unii mohou její členové zvýšit vyšším členským příspěvkem. Na každých deset tisíc korun ročního členského příspěvku připadá jeden hlas, ale jeden člen může mít maximálně tři hlasy. 
Přestože už přes rok má Vinařská unie registrované domény vucr.cz a vinarskaunie.cz, dosud na nich neprovozuje žádný web. Nedostatek prostředků by za tím nemusel být, za sedmnáct platných hlasů získala vloni Vinařská unie 170 tisíc korun členských příspěvků, pro výrobu stránek až až.

Trochu tajemná unie

Její zástupci sedí také v radě Vinařského fondu a Vinařská unie byla úspěšná při získávání jeho letošních podpor. Fond přispěl nejen 150 tisíci korunami na prezentaci Unie na letošním Prague Food Festival, ale i 80 tisíci korunami právě na vytvoření jejích webových stránek. Měly být sice hotové do konce prázdnin, zatím ale stále nejsou a o svém dosavadním působení a svých postojích tak Vinařská unie nezveřejňuje žádné informace.
I bez webu a bez představení svých stanovisek a postojů, jak podporuje a hájí společné zájmy svých členů, se spolu se Svazem vinařů, který by ji jako svého člena mohl zastupovat, Sdružením obchodníků s vínem a vinoték nebo Vinařskou asociací účastní jednání zemědělského výboru poslanecké sněmovny o novele vinařského zákona.

Členové

Zakládajícími členy Vinařské unie ČR jsou Bohemia Sekt, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, Templářské sklepy Čejkovice, Vinařství Baloun, Vinium, Víno Blatel, Zámecké vinařství Bzenec, Zemědělská a.s. a Znovín Znojmo.

Nejčtenější

Největší vinařství roku 2020

Poté, kdy statistici zveřejnili údaj o konzumaci vína v roce 2020, víme, že domácí příznivci ho vypili 1 768 tisíc hektolitrů, když tuzemští producenti dodali na trh 589 tisíc hektolitrů vlastní produkce, přesně třetinu. Kdo jsou ti největší? Žebříčku kraluje vinařská skupina Bohemia Sekt patřící německé Henkell Freixenet nyní z čerstvě oddělené Geschwister Oetker Beteiligungen dnes již v držení Alfreda, Ferdinanda a Julie Oetkerových, dětí Rudolfa-Augusta Oetkera z jeho třetího manželství, která se sama s 174 tisíci hektolitry vyrobeného vína podílí na tuzemské produkci plnými třiceti procenty. První dvacítku s 7,3 tisíci hektolitry uzavírá Patria Kobylí a je současně posledním producentem, který sedmitisícovou roční produkci překročil, příčemž dalších šedesát vinařství ještě překonalo hranici jednoho tisíce hektolitrů vína. Uváděné údaje zahrnují produkci i dceřinných a sesterských společností se stejným vlastníkem.

Výnos tuzemských vinic zůstal i přes dobrý ročník nízký

Podle aktuální zprávy spolku Svaz vinařů byla loňská sklizeň révy vinné ve srovnání s loňským rokem vyšší o 1,4 tuny na hektar když průměrný výnos dosáhl 6,6 tuny na hektar. Hektarový výnos Podíl množství vinných hroznů sklizených v jednom vinařském roce a plochy vinice, na nichž byly tyto vinné hrozny vypěstovány, vyjádřený v tunách na jeden hektar, je hektarovým výnosem. Podle údajů Svazu vynařů se ani po pěkné loňské sklizni průměrný hektarový výnos příliš nezměnil a za všechny vinohradnické oblasti se pohybuje okolo 5,5 tuny na hektar. Pokud vezmeme v potaz zákonné omezení výnosu na čtrnáct tun z hektaru spojené s nemožností použít hrozny pro výrobu jakostních a zemských vín při jeho překročení a zohledníme, že i přísněji regulované tuzemské apelace omezují hektarový výnos na sedm tun, nelze se znovu než podivit, proč je tuzemský hektarový výnos tak nízký , ve srovnání se sousedním Německem méně než poloviční. Vstupní data Data pro zveřejněnou analýzu získali její autoř

Produkce VOC vín v letech 2021 a 2022

Změny ve struktuře, obsahu i zdrojích Situační a výhledové zprávy v oboru Víno Ministerstva zemědělství způsobily, že v posledních čtenáři nenaleznou údaje o produkci VOC vín v roce 2021. Nyní už je ale bilance produkce těchto vín, jejichž vzorem měl být italský systém DOC, francouzský AOC či AOP a další, byť srovnání není vůbec přiléhavé , kompletní. Aktuálních patnáct povolených VOC oblastí v roce 2022 vyprodukovalo 2,83 tisíce hektolitrů VOC vína, o třetinu méně, než v předchozím roce. Podíl produkce VOC vín na celkové domácí produkci 528 tis. hl tak klesl na nepovšimnutelných 0,54 % . Tři oblasti žádné VOC víno nevyrobily, Mělník, Hustopečsko a Přítlucká hora. O rok dříve bylo vín VOC 4,1 tisíce hektolitrů a v roce 2020 3,9 tis. hl. Zatříděné víno MJ 2021 2022 VOC Znojmo l 249 794 141 001 VOC Mikulovsko l 37 197